İçmeyi nasıl bırakabilirim?

erkeklerde alkol bağımlılığı

Hemen hemen her insan hayatında alkollü içecek tüketmiştir. Bazıları bunu nadiren ve küçük dozlarda yaptı, diğerleri sarhoşluk hissinden hoşlandı ve onu arttırmaya çalıştı. Alkol alma isteği farklılık gösterir. Bazı insanlar herhangi bir alkollü ürünün kokusundan ve tadından sürekli olarak tiksinmektedir. Diğerleri ise kaliteli koleksiyon şaraplarının özel aromasını hissediyor. Bazıları ise güçlü içeceklere değer verir ve konyak, rom, viski, votka vb. 'yi tercih eder. Sosyal açıdan dezavantajlı alkolikler kendileri için uygun fiyatlı olanı içerler: düşük kaliteli votka, kaçak içki. Bir içicinin hangi durumlarda bir narkoloğun yardımına ihtiyaç duyduğunu öğrenelim.

İçme isteği neden ortaya çıkıyor?

Sevdiklerinizle birlikte az miktarda hafif alkol içme arzusu, alkol bağımlılığıyla ilişkili isteklerden çarpıcı biçimde farklıdır.

İlk durumda zevkten bahsediyoruz:

  • arkadaşlarla toplantılar;
  • birlikte vakit geçirmek;
  • genel konuların tartışılması.

Bu tür olaylarda alkol yalnızca ikincil bir rol oynar ve kolaylıkla başka herhangi bir içecekle değiştirilebilir. Bu ihtiyaç patolojik değildir ve içenler için olumsuz sonuçlar doğurmaz. Ara sıra kullanım zorunluluktan ziyade gelenekten etkilenir.

şirkette alkol içmek

İkinci durumda ise kişide sarhoşluk hissi elde edilmesi amaçlanır. Coşku, aşırı içmenin ana hedefidir. Alkol bağımlılığıyla birlikte alkol içmek çoğu zaman baş edemediği bir insani ihtiyaç haline gelir. Ne yazık ki, tüm alkolikler içki içme arzusunun üstesinden nasıl gelineceğini ve acı verici bir bağımlılıktan nasıl kurtulacağını bulmaya çalışmıyor.

Alkol bağımlılığıyla ilgili mitler ve gerçekler

Pek çok kişi cuma günleri veya hafta sonları içki içme alışkanlığının alkolizm olmadığına inanıyor. Aslında bu doğru değil. Sistematik olarak alkol içmek bağımlılığın bir belirtisidir.

Kadın alkolizmini iyileştirmenin imkansız olduğuna dair bir efsane var. Aslında bunu yapmak zordur ama mümkündür. Buradaki zorluk, kadın bağımlılığının daha fazla zihinsel bağımlılıkla ilişkili olmasıdır, dolayısıyla etkili olabilmek için entegre bir yaklaşıma ihtiyaç vardır.

Alkol kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Evet, kan damarlarını genişletir ve basınç düşer, ancak aynı zamanda kalp daha hızlı atmaya başlar ve aşırı yüklenmeye başlar, bu da hipertansif hastalar için tehlikelidir.

Alkolizmde obsesif (takıntılı) çekim

Hastalığın I. aşamasında zihinsel bağımlılık oluşur. Sürekli, bilinçaltında alkol içme arzusuyla karakterizedir. Hastaların kendileri de istek duyduklarını inkar ediyorlar. İçme dürtülerini kontrol edebildiklerini düşünüyorlar.

Kişinin kendi sarhoşluğu haklıdır:

  • işte zor bir günün ardından "rahatlama" arzusu;
  • stresi hafifletmeye çalışmak;
  • aile içi ve işyerindeki insanlarla ilişkilerin şiddetlenmesi;
  • sonsuz durumlar - her türlü etkinliğin kutlanması;
  • hafta sonu "dinlenme";
  • balık tutarken, kulübede, bir partide vb. geleneksel alkol tüketimi.
kompulsif içme

Takıntılı istekler yavaş yavaş hastanın tüm duygu, düşünce ve duygularını kontrol etmeye başlar. Alkoliklerin yalnızca küçük bir kısmı başlangıç aşamasında ihtiyatlılık geliştirir. Çok azı içme arzusuyla nasıl savaşılacağını düşünüyor.

Aşırı içki içme sırasında kompulsif istek

Hastalığın daha da ilerlemesi fiziksel bağımlılığın oluşmasına yol açar. Aşama II'nin ana belirtilerinden biri, aşırı içki içme ve buna eşlik eden kompulsif (kontrol edilemeyen) içme arzusudur. Takıntılı bir arzunun arka planında periyodik olarak ortaya çıkar. Hasta istese de bunu bastıramaz. Sadece nadir durumlarda dürtüsünü geçici olarak dizginlemeyi başarabilir. Ancak çok geçmeden hastalık etkisini göstermeye başlar ve aşırı yeme geri döner.

Zorlama ortaya çıktığında, sarhoşluğun mevcut tüm "sınırlayıcıları" işlevlerini yerine getirmeyi bırakır. Bir alkolik yalnızca tek bir şeyi düşünür: nerede ve nasıl içilir. Özlem onun ihtiyaçlarını, duygularını ve düşüncelerini tamamen emer.

Bu dönemde tamamen anlamsız:

  • İçen kişiyi teşvik edin.
  • Vicdana başvurunuz.
  • Onlara verdikleri sözleri hatırlatın.
  • Tehdit etmek (örneğin: boşanma, işten çıkarılma vb. )
bir alkolik içmeyi bırakmaya nasıl ikna edilir

Fiziksel eforla ilgili tek bir makul argüman olumlu bir sonuç vermeyecektir. Ancak içki içme döneminin bitiminden sonra bağımlının bilincine "ulaşmak" mümkün olacaktır. Ancak konuşmaların olumlu etkisi, yalnızca kontrol edilemeyen içki tutkusunun bir sonraki saldırısına kadar sürecek. Bu durumda içki içme arzusuyla nasıl mücadele edeceğinizi yalnızca bir narkolog söyleyebilir.

Akşamdan kalmalık alkol içmekten neden daha iyi oluyor?

Kronik alkolizmin II. evresinin bir diğer karakteristik özelliği, akşamdan kalma (yoksunluk) sendromunun gelişmesidir. Sadece az miktarda alkol, ortaya çıkan ağrılı fiziksel, nörolojik, zihinsel ve otonomik bozuklukların hafifletilmesine yardımcı olur. Evre II alkolik için akşamdan kalmalık bir tür ilk yardımdır. Yoksunluk, kontrol edilemeyen kompulsif alkol arzusunun bileşenlerinden biridir.

alkol bağımlılığının sonuçları

Bağımlılık psiko-patofizyolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalık gelişimi yılları boyunca vücutta biyokimyasal ve nörodüzenleyici süreçlerde önemli bir değişim meydana gelir. Etanol metabolizmanın bir parçası haline gelir. Uzun süreli yokluğu, alkolizm ihtiyacına dönüşen bir arzuya neden olur. Daha açık bir ifadeyle, kompulsif isteklere neden olan alkol, boğulan bir hasta için bir nefes gibidir. Ve bu karşılaştırmada hiçbir abartı yoktur. Sarhoşluk durumunda kana giren az miktarda alkol neredeyse anında acı hissini giderir. Ancak aynı zamanda çekim zayıflamaz, aksine yoğunlaşır ve alem devam eder.

Fiziksel bağımlılığı olmayan kişilerde herhangi bir alkollü içecek reddedilmeye, mide bulantısına, kusmaya ve sağlık durumunun bozulmasına neden olur.

Kendi başınıza içme arzusundan nasıl kurtulursunuz

Alkolizmin ileri bir formuna sahip olmayan hemen hemen herkes içki içme isteğini bastırabilir.

Sonucu elde etmek için yeterlidir:

  • Durumu değerlendirin ve alkol almanın zararlı etkilerini ve olumsuz sonuçlarını hatırlayın.
  • Kendinizi ayık bir hayata hazırlayın.
  • Güçlü irade ve karakter gösterin, başkalarının alkollü içki içme çağrılarını kabul etmeyin. Ve bunları ifade edenlere "alay" ve "alaycılığı" çevirin ve aslında sağlıktan ziyade cama bağlı olanın mutsuz ve hasta olduğunu gösterin.
alkolizmin önlenmesi

Önleme için fiziksel egzersiz ve spor yapmalısınız. Düzenli egzersiz sizi içme arzusundan güvenilir bir şekilde koruyacak ve güvenilir sonuçlar sağlayacaktır. Bu öneriler aynı zamanda başlangıç aşamalarında zaten alkol bağımlılığı olan kişiler için de uygundur.

Şimdi, eğer bir kişi ileri düzeyde alkolizm geliştirmişse, bir narkoloğun katılımı olmadan bunu yönetmek çok zor olacaktır. Ancak ısrarla bu durumda başarıya ulaşabilirsiniz. Vazgeçmemek ve inatla hedefin peşinden koşmamak önemlidir.

Kendi başınıza alkolü bırakırken yapılan tipik hatalar

Bir kişi çok sık içki içtiğini, alkolün etkisi altında davranışlarının değiştiğini, bunun insanlarla veya işle ilişkilerini etkilemeye başladığını fark ettiğinde, mantıksal arzu içkiyi bırakmaktır. Birçok insan bunu kendi başlarına yapabileceklerinden emindir. Ancak bunun sonu her zaman iyi bitmiyor.

Tipik hatalar arasında:

  • alkolün başka bir şeyle değiştirilmesi. Bu sigara içmektir, aşırı abur cubur tüketimidir. Sorunla baş etmenin doğru yolu bu değil;
  • içeceğin değiştirilmesi. Bir bağımlı votka veya konyaktan bira veya kokteyllere geçebilir. Ancak bu onun içkiyi bırakabileceği anlamına gelmiyor;
  • içkiyi amaçsızca bırakmak. Bir alkoliğin alkolü neden dışladığını, amacının ne olduğunu anlaması gerekir. Eğer bu hedefi yoksa, kısa süre sonra kendini zevkten mahrum bırakmanın bir anlamı olmadığını anlayacaktır.

Bağımlılık tedavisinde iştahı giderme yöntemleri

İçme arzusuyla nasıl mücadele edileceği sorusunun doğru cevabı narkologlar tarafından verilecektir. İştahı önlemenin ana yöntemleri özel ilaçlar ve psikoterapi almaktır. İlaç seçimi kesinlikle bireyseldir.

Aşağıdakiler psikoterapi olarak kullanılabilir:

  • Bireysel uyandırma telkisi ve rasyonel ikna yöntemleri.
  • Hipnotik özlemin giderilmesi.
  • Grup psikodüzeltme oturumları.
  • Kişisel istemli niteliklerin uyarılmasına ve kişiliğin yeniden programlanmasına dayanan geliştirilmiş programlara katılım.
  • Otomatik eğitim yöntemleri konusunda eğitim.
  • Sanat Terapisi.
alkolizmin doktor tarafından tedavisi

Hastanın aktif rol alması ve doktora yardımcı olması önemlidir. Bu durumda başarı oranı %100'e yakındır.

Ayıklık için motivasyon

Bir bağımlının beyni sürekli olarak etanolün etkisi altındadır, bu nedenle bilgiyi zayıf algılar. Ve burada doğru motivasyonu bulmak önemlidir. Bazıları için bu, aileyle ilişkileri yeniden kurmak, kariyer gelişimi veya bir hastalıktan kurtulmak anlamına gelir. Bağımlılıktan muzdarip kişiye, çekiciliğinin er ya da geç geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açacağını aktarmak gerekir.

İstatistikler, içki içen bir kişinin sadece 10 yıl içinde siroza yakalanabileceğini ve zaten hastalığa yakalanıp içkiyi sonsuza kadar bıraksa bile ömrünü 10 yıl uzatabileceğini gösteriyor. Ve eğer kullanmaya devam edersen, bu mezara giden doğrudan bir yoldur.

Bir kişi 30 yaşından önce ağır içki içiyorsa, büyük ihtimalle 50 yaşını göremeyecektir.

Ancak bağımlı, akrabalarının tavsiyelerini her zaman dinlemeye hazır değildir; aksine, onlar onu strese sokar ve tekrar bardağa uzanır. Bu nedenle bu işi profesyonel bir psikoloğa emanet etmek daha iyidir.

Psikoloğun tavsiyesi

Alkolizmi tedavi etmek uzun bir yolculuktur. Eğer bu sorumluluğu üstlendiyseniz o zaman sonuna kadar gitmeniz gerekiyor. Aynı zamanda, alkol almayı nasıl sonsuza kadar bırakacağınız konusunda sürekli kendinizi strese sokmanıza da gerek yok. Güçsüzlüğünüzü kabul etmeye ve yardım istemeye değer.

İkinci adım, içme arzusunu tetikleyen her şeyden vazgeçmektir. Bu olağan bir şirket, işte aşırı yük veya stres.

Üçüncü adım kendinize iyi bakmaktır. Yalnız kalmayın, çeşitli yiyecekler yiyin, başarılarınız için kendinizi övün ve ödüllendirin. Kendini sev. Destekleyecek ve ilham verecek olanlarla iletişim kurun. Bütün bunlar, profesyonel yardımla birlikte, alkol almayı nasıl kesin olarak bırakacağınızı size anlatacaktır.